Martijn van Kralingen eigenaar bij TiSoB

Duurzaam pionieren met renoveren van woning uit 1907

Onze woning was ten tijde van aankoop sterk gedateerd en het gasverbruik was fors doordat de woning ongeïsoleerd- en van enkel glas voorzien was. Na enige jaren van sparen was de tijd dus aangebroken voor een forse duurzame renovatie!

Gerrit van Stellingwerfstraat Geschiedenis

De geschiedenis voorafgaand aan de duurzame renovatie

Het Soesterkwartier in Amersfoort is ontstaan doordat in 1904 rond het spoor wagenwerkplaatsen werden gebouwd door de Hollandse IJzeren Spoorwegmaatschappij. Deze werkplaatsen trokken veel arbeidskrachten aan en voor hen werden in dit gebied woningen gebouwd.

De (Gerrit van) Stellingwerfstraat was de eerste straat op het terrein Knoesthof voorbij het huis Puntenburg. De straat was tot 1950 de verbinding tussen de Oude Soesterweg (veranderd in Noorderwierweg) en de Soesterstraatweg.

Hoge Rc waarde in eigen ontworpen prefab dakopbouw

Hoge Rc waarde in eigen ontworpen prefab dakopbouw

Over het bestaande dak heb ik een prefab dakopbouw geplaatst die op dat moment nog bedekt was met de originele dakpannen uit 1900. Ik heb de dakopbouw volledig in eigen beheer ontworpen en getekend voor het verkrijgen van een omgevingsvergunning. De houten constructie-elementen zijn in eigen werkplaats geproduceerd en gevormd tot prefab-elementen.

Het plaatsen van de prefab element en de dakkapellen zijn eenvoudig binnen een dag geplaatst met een mobiele kraan. De extreem sterke en stijve elementen bestaan uit houten Steico-Joist en Steico-Wall profielen om koudebruggen tot het minimum te beperken.

De elementen zijn gesloten met multiplex WPB-plaatmateriaal aan de binnen- en buitenzijde. Voorafgaand zijn de elementen met hoogwaardige isolatie gevuld. Door verschillende isolatie soorten te combineren is het gelukt om een Rc waarde van 10,5 te behalen! De volgende isolatie is gebruikt:

  • KINGSPAN-kooltherm Resopal isolatieplaat
  • ISOVER-glaswol systeemrol
  • ROCKWOOL-steenwol Sono-Base bouwplaat

Door de monumentale uitstraling van de steens gevel uit begin vorige eeuw is isoleren aan de buitenzijde niet haalbaar. In de rest van de woning is dus het box-in-box principe toegepast. Het enkel glas is inmiddels vervangen door akoestisch isolatieglas (++) en de woning is volledig lucht- en dampdicht gemaakt.

Technische ruimtes compact toegankelijk

Compacte en toegankelijke technische ruimtes

Ik heb gekozen om elke verdieping te voorzien van een technische ruimte. Deze zijn loodrecht boven elkaar geplaatst. Mijn passie voor maatwerk is goed terug te zien in de compacte afmetingen en volledig bereikbaar voor toekomstige aanpassingen of onderhoud.

Hoog rendement door Warmtepomp in het duurzame afgifte systeem

Hoog rendement door Warmtepomp in het duurzame afgifte systeem

De woning is voorzien van een ATLANTIC-FUJITSU Waterstage warmtepomp voor in eerste instantie Cv-water. Het bereiden van warm tapwater zal hieraan worden toegevoegd nadat de NEFIT Cv-ketel zal worden uitgeschakeld. Ik voeg dan twee tapwater (boiler) vaten van in totaal 500 liter en een Cv-buffervat toe aan de warmtepompinstallatie.

De voorbereidingen voor het koppelen van een zonneboiler voorzien van 24 heatpipes zijn al aangebracht. Hiermee bereik ik gedrurende 9 maanden per jaar gratis door de zon opgewarmd tapwater.

In het afgifte systeem is gebruik gemaakt van 28 mm leidingen van staal en TECEflex meerlaags kunststofbuizen. De warmte verliezen van het aangebrachte leidingwerk is gereduceerd door alle leidingen en verbindingen volledig te isoleren. De convectie van de warmte vindt plaats door JAGA STRADA LTV (laagtemperatuur) radiatoren. Enkele hiervan zijn uitgerust met DBH-ventilatoren. Het secundaire circuit is aangestuurd door een GRUNFOS MAGNA 3 pomp.

Gebalanceerde ventilatie met een Warmte-Terug-Win unit

Gebalanceerde ventilatie met een Warmte-Terug-Win unit

De kieren en gaten aanwezig in de buitenschil van de woning resulteerde voorheen voor afdoende ventilatie in huis. De lucht- en dampdichte folie heft deze natuurlijke ventilatie op. Met het toepassen van een hoog rendement ORCON WTW-unit is er een maximale capaciteit van 300 m3/h ventilatie gerealiseerd.

Het toevoer- en retour kanaal werk is over gedimensioneerd om de luchtsnelheid zo laag mogelijk te houden. De unit is bij de in- en uitlaat voorzien van flexibele SONODEC NON-Woven dempers. In de praktijk staat de ORCON WTW-unit zelden op een hogere stand staat te draaien dan 150 m3/h.

De aanzuig- en uitblaas roosters per vertrek zijn geplaatst in het plafond. De custom-made gemaakte plenum bakken welke de roosters verbinden met het kanaalwerk zijn inwendig akoestisch geïsoleerd. Het resultaat is een duurzame, met een hoog comfort en geluidsarm, functionerende balansventilatie in huis.

Energiezuinige mechanische ventilatie

Energiezuinige mechanische ventilatie

Er is bewust gekozen om de vochtige lucht in de badkamer af te zuigen met een energiezuinige ITHO MV-box en niet te combineren de WTW-unit. De luchtvochtigheid in de badkamer wordt bewaakt door een PLC die de MV-box op en af -toert tussen een min en max percentage.

De apart aangestuurde MV-box verstoord hiermee kortstondig en minimaal de balansventilatie in de rest van de woning.

Hoog rendement met airconditioning op koelen en verwarmen

Hoog rendement met airconditioning op koelen en verwarmen

De goed geïsoleerde woning heeft in de zomer- en wintermaanden het voordeel dat koude c.q. warme lucht niet kan ontsnappen. De functie om in de zomermaanden met een lucht/water warmtepomp te koelen heeft zijn beperkingen. Dit is af te lezen op het rendement op energieverbruik en het beoogde resultaat bij koelen. Een lucht/water warmtepomp kan simpelweg geen vocht absorberen uit de lucht. Het plakkerige gevoel in de warme zomer maanden blijft dan aanwezig.

Precies om deze reden heb ik gekozen voor een lucht/lucht warmtepomp om de woning te koelen, een triple-split airconditioner van ATLANTIC-FUJITSU. De airco verplaatst zijn lucht door het kanaalwerk in de plafonds en verdiepingsvloeren welke voorzien zijn van geheel uit het zicht onttrokken roosters. De airconditioning kan de gehele woning comfortabel en tochtvrij koelen met een veel hoger te behalen rendement.

De slaap- en kinderkamers worden bewust op een lagere temperatuur gehouden om energie te besparen. In verwarmingsbedrijf kan de airconditioning snel bijspringen en ingezet worden om te verwarmen wanneer de kinderen het te fris vinden in de kamer. Dubbel voordeel door het inzetten van een airconditioning in de winter maanden.

Regeltechniek aangestuurd door duurzame industriële PLC

Regeltechniek aangestuurd door duurzame industriële PLC

installatie van de verschillende energiezuinige apparaten maakt het gebruik in combinatie met het comfort soms lastiger. Hoe ga ik dit allemaal bedienen en wanneer zet ik welk apparaat in?

Uiteindelijk naar lang onderzoek, vele berekeningen en tabellen vergelijken, gekozen voor de industriële RDM-controllers (PLC) als totaaloplossing. De woning is voorzien van sensoren, actuatoren en (lucht)kleppen. Met ruim 4 km aan stuurstroom-, UTP en 230V elektrakabels voor WCD en lichtschakelaars is de regeltechniek volledig bedraad uitgevoerd.

Het eindresultaat is fantastisch geworden! Ik bestuur nu de warmtepomp, airconditioning, ventilatie en het waterzijdige afgifte systeem in mijn woning automatisch met 2 main PLC-controllers en 1 expansion-board. De 100% nauwkeurige werkende programmatuur is eigenhandig geschreven, geheel custom-made. Met de ingebouwde webserver bedien (voor zover dat nodig is) de programmatuur. De verbruik cijfers in grafieken en signalen ontvang ik via een e-mail op mijn telefoon. Hiermee kan ik, mocht er wat mis zijn, snel ingrijpen in de programmatuur van de controllers.

Wel of geen PV-panelen

PV-panelen wel of niet toegevoegde waarde op het rendement?

Als bedreven pionier in de energietransitie is de keuze voor de PV-panelen bijna een logische keuze. Dat klopt, echter daar geloof ik persoonlijk namelijk niet zo in bij de inzet voor particulieren op daken van woningen. Op het moment dat ik stroom nodig heb, einde van de dag na het werk, schijnt de zon niet meer en brengen de panelen dus niks op.

De opgewekte stroom opslaan in een thuisbatterij of andere vorm van energiedragers (bijvoorbeeld basalt) is op dit moment in mijn ogen nog niet rendabel. Terug leveren aan het net en dus als energieproducent optreden zie ik niet zitten, de opbrengst is laag en binnen afzienbare tijd komt de Belastingdienst aankloppen…

Kortom mijn advies luidt: de opbrengst uit PV-panelen dient niet hoger te zijn dan het eigen verbruik op de dag wanneer de zon schijnt.

Maatwerk ondersteunend icoon

Maatwerk met een persoonlijke tint?

Wil je de persoonlijke energie van TiSoB ook ervaren?
Maatwerk met een persoonlijke tint
TeamWarmtepompen - Airco en warmtepomp installatie expert

TiSoB

Maatwerk installatie- en bouw gerelateerde projecten met hoogwaardige kwaliteit van afwerking.
Gerrit van Stellingwerfstraat 33
3812 SJ Amersfoort
T. 06-52541517
Airconditioning

COMFORTABEL KOELEN EN VERWARMEN
ZEER HOOG RENDEMENT
LAAG GELUIDSNIVEAU (BINNEN ENBUITEN)
VOOR ELKE WONING OF PAND GESCHIKT

Warmtepompen

CO2 EN AARDGASVRIJ WONEN
GRATIS ENERGIE UIT DE BUITENLUCHT
KLAAR VOOR DE TOEKOMST
GELUIDSARME WERKING
MAKEN VAN CV- EN TAPWATER

Regeltechniek

OPTIMAAL COMFORT EN GEMAK
BEHEER OP AFSTAND
MERK ONAFHANKELIJK
TOEKOMST BESTENDIG

Duurzaam samenwerken

24/7 SUPPORT
TOTAAL OPLOSSING VAN HOGE KWALITEIT
BETROUWBAAR MET MINIMALE STORINGEN
LANGE TERMIJN VOORDEEL